Therapeutisch tekenen is een lichaamsgerichte, psychotherapeutische, creatieve en communicatieve vorm van kunstzinnige therapie. Kinderen en volwassenen kunnen via tekeningen conflictsituaties aan het licht laten komen. Het is heel bijzonder om te zien hoe symbolen bepaalde herinneringen of onbewuste boodschappen vertonen. Gecodeerde berichten uit de ziel banen zich een weg naar de oppervlakte.

Een tekening is een uitingsvorm van het onbewuste. Door middel van een tekening geeft de tekenaar informatie, bewuste informatie én informatie die via het on(der)bewuste op de tekening verschijnt. Door de tekening te lezen op verschillende niveaus, kan ik er boodschappen uit halen.

Therapeutisch tekenen vind ik prachtig om in te zetten om diverse redenen. Ten eerste zijn er kinderen en volwassenen die niet zo gemakkelijk praten over wat hen bezig houdt of dwars zit. Het is lastig om goed te verwoorden hoe het nu werkelijk gaat en waar (onbewust) een dilemma/verstoring zit. Dan is het therapeutisch tekenen een prachtig en effectief middel om zonder te praten, een ingang te krijgen tot de ervaringswereld van de tekenaar. Tekeningen zijn namelijk spiegels die de belevingswereld zichtbaar maken. En bedenk je zelf maar eens: een tekening zegt meer dan duizend woorden! 

En verdere voordelen van therapeutisch tekenen:
– Het is een veilig middel om jezelf te uiten
– Het helpt om vanuit innerlijke kracht bij het zelfsturend vermogen te komen
– Het tekenen zelf is een ervaring en brengt je dichter bij je gevoel
– Het maakt zichtbaar wat er in het leven speelt
– Het maakt zichtbaar wat nog mag groeien aan verbinding tussen bewust en onbewust of wat er nog niet is.

Binnen mijn coaching kan ik met de volgende thema’s werken:

Boom: Met de boomtekening wordt weerspiegelt hoe het kind of volwassene staat in de buitenwereld.

Huis: Met een huistekening wordt de binnenwereld weerspiegelt.

Menstekening: De menstekening is gericht op: “hoe ervaar/zie je jezelf?”

Familieopstelling tekenen:
Met een getekende opstelling worden emotionele spanningsvelden binnen de familie helder en kan de onderliggende oorzaak van de problemen worden opgespoord.

Krachtdier of helend tekenen: In dieren zien we eigenschappen die ons aanspreken en die we waarderen. Een krachtdier is een dier dat als voorbeeld kan dienen en waarvan de eigenschappen je inspireren om meer in balans te komen in het leven. 

 

 
 
 

Gratis download

E-book: Wat je kunt betekenen
voor hoogsensitieve kinderen

speciaal voor jou

Vul jouw gegevens in om het e-book te downloaden.

Met het downloaden van het e-book schrijf je jezelf automatisch in voor de nieuwsbrief. Deze ontvang je 1 keer per maand. We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.