Kindercoaching

Zit jouw kind niet lekker in zijn vel? Heeft jouw kind last van angsten, spanning, lichamelijke onverklaarbare klachten, boosheid, verdriet of is jouw kind onzeker? Zit jouw kind iets dwars en lukt het je maar niet om te begrijpen wat er speelt?

Ik kan jullie helpen. Ik ben er voor kinderen vanaf 4 jaar en voor ouders.
In een kortdurend coachingstraject (meestal zijn er rond de 6 tot 8 sessie nodig) werk ik er samen met kind en ouders naar toe om een kind weer lekker in zijn vel te krijgen.
Desgewenst en indien nodig, kan er een vervolgtraject worden ingezet waarin een aanverwante vraag centraal staat.

Hoe werkt het?

Stap 1: Kennismaken en aanmelden

Ieder coachtraject begint met een gratis kennismakingsgesprek waarin je aangeeft waarbij je hulp zoekt voor je kind. Dit gesprek kan middels (video)bellen en duurt niet langer dan 30 minuten.
Het doel van dit kennismakingsgesprek is:
– om helder te krijgen wat de vraag is
– of ik de juiste persoon ben die jouw kind kan helpen
– en om te bepalen of er een wederzijdse klik is.

Als de klik er is en ik je kind kan helpen, kunnen we direct een afspraak maken voor een intakegesprek. Op dit moment heb ik geen wachtlijst en kun je er vanuit gaan dat het intakegesprek binnen 1 week kan plaatsvinden.

Vervolgens ontvang je een bevestigingsmail van de datum waarop de intake plaatsvindt met daarin een bijlage met vragenlijst die je zo volledig mogelijk dient in te vullen. Ik ontvang deze lijst uiterlijk 2 werkdagen voor het intakegesprek per mail retour zodat ik mij goed kan voorbereiden op ons gesprek.

Stap 2: Het intakegesprek en de anamnese

Het intakegesprek is met beide ouders en zonder het kind. Tijdens dit intakegesprek krijgen jullie uitgebreid de tijd om aan te geven waar je als ouder(s) tegenaan loopt, je hart te luchten en te vertellen waar jullie precies hulp bij willen voor je kind. We zullen het intakeformulier doornemen en ik zal vragen stellen om meer helderheid te krijgen. We stemmen samen af en bespreken van beide kanten wat we van elkaar kunnen en mogen verwachten. Ik werk holistisch en systeemgericht dus niet alleen met het kind ook met de ouders. Dat betekent dat er ook sessies met (bij voorkeur) beide ouders zullen zijn.

Ook zal de behoefte en hulpvraag van het kind zelf besproken worden. Mijn ervaring is dat die totaal kan verschillen van de vraag die jij als ouder kunt hebben.
Binnen de coaching, staat de vraag van het kind zelf centraal. Mocht het zo zijn dat ik alsnog signaleer dat een andere vorm van ondersteuning, begeleiding of hulp nodig is voor het kind, dan zal ik dat direct eerlijk aangeven en doorverwijzen. Mijn kennis van de sociale kaart in Zoetermeer is uitgebreid en ik heb korte lijntjes en connecties met specialistische jeugdhulporganisaties door eerdere werkervaring als pedagoog binnen het Centrum voor Jeugd en Gezin in Zoetermeer.
Afhankelijk van de hulpvraag stel ik een coachingstraject op. Ik stem compleet af op wat jouw kind nodig heeft. Samen werken we er naar toe dat jouw kind weer (lekker) in zijn vel zit en in bloei komt.

Stap 3: De sessies

Het eerste consult

Het eerste consult is met het kind en de ouder(s). Mijn praktijk bestaat uit twee ruimtes en hierdoor is het mogelijk om met het kind te werken in een naastgelegen ruimte. De ouder kan ontspannen en wat lezen in een fijne stoel. In deze sessie ga ik dieper in op de huidige en gewenste situatie met het kind. Hoe gaat het met het kind, wat wil het kind leren of bereiken? En wat heeft het kind daarvoor nodig? Het kind geeft de informatie middels therapeutisch tekenen. Na dit eerste consult vertaal ik de tekeningen maak een verslag en stel een actieplan op.

Tweede consult

In het tweede consult, tref ik de ouders om terug te koppelen wat het kind mij heeft laten zien en maak ik helder welke rol de ouders in dit geheel innemen. Ik vertaal de tekeningen en verhelder de hulpvraag van het kind. Ik coach hier op door bij de ouders. Systemisch zijn de ouders zijn de dragers van het systeem en alleen zij kunnen de verandering vorm geven. Mijn rol als coach is het aanreiken van handvatten en het vertalen van de vraag van het kind aan de ouders. We stemmen samen het actieplan af.

Van iedere sessie maak ik een verslag. Dit verslag ontvangen ouders per mail en indien gewenst ook op papier.

Vervolgconsulten

Elke coachingssessie duurt een uur tot 1,5 uur. Ik gebruik verschillende technieken, door te kijken naar wie jou kind is, welke informatie jouw kind geeft middels non-verbale en verbale communicatie en gedrag, door te kijken naar het constitutie-beeld en welke boodschappen het kind geeft middels therapeutisch tekenen. Ook kan ik energie lezen en goed aanvoelen wat in het onderbewuste speelt.

Ik kies altijd werkvormen die aansluiten bij de interesses van jullie kind. Dat kan middels therapeutisch tekenen, door te werken met coachkaartjes, het spelen van spelletjes, het maken van muziek, door lichaamswerk en massage, door het werken met (helende) verhalen en metaforen of bewegings- en ontspanningsoefeningen en door te werken met helpende gedachten. Ik maak gebruik van verschillende methodieken, kijk hiervoor onder het kopje behandelmethoden.

Tijdens de gesprekken evalueer ik de ervaringen met de ouders en geef ik gerichte feedback om de inzichten te verdiepen.

Stap 4: Afronding

Wanneer jouw kind zich weer goed voelt en controle heeft over het probleem, ronden we het traject op een mooie manier af.

Jullie als ouders hebben een belangrijke rol in het traject. We houden elkaar tijdens het traject op de hoogte over hoe het met jullie kind gaat en aan het eind van het traject evalueren we samen in een evaluatiegesprek hoe alles verlopen is met jullie kind.
Ik werk vanuit mijn praktijk en indien gewenst kan dit ook bij jullie thuis of op school. 

Afspraken kunnen zowel overdag als ’s avonds en op zaterdag plaatsvinden.