Holistisch werken

Ik ben holistisch, therapeutisch coach. Dat houdt in dat ik kijk naar de mens in zijn geheel en mij richt op wat nodig is om te zorgen dat het systeem weer in balans is. Ik richt mij op herstel om weer in bloei te zijn. Holistische coaching is gebaseerd op het feit dat er een interactie bestaat tussen lichaam, gevoel, energie en denken.

Holistisch wil zeggen: alles is met elkaar verbonden.
Als holistisch coach voor volwassenen en kinderen, kijk ik naar een groter geheel.


Bij een verstoring in dit geheel kijk ik bovendien niet alleen naar de klacht, vooral naar de oorsprong. Waardoor is het ontstaan? En hoe kom je weer in balans? Iedereen is anders en heeft een andere kijk op de wereld.

Holistische coaching is gebaseerd op het feit dat er een interactie bestaat tussen lichaam, gevoel, denken en energie. Dat houdt in dat een lichamelijke klacht gekoppeld kan worden aan een van de drie andere aspecten. Andersom kunnen geestelijke klachten of storingen in de energiestroom van het lichaam, leiden tot lichamelijke klachten . Waar we als kind nog heel goed waren in het voelen van ons lijf, de pijntjes, de weerstand, de acceptatie, zijn we dat als volwassenen verleerd. Tijdens ons dagelijks leven zijn we ook gewend geraakt aan de spanning in ons lijf. Sterker nog, veel mensen voelen hun lijf helemaal niet meer. Holistisch werken leert ons weer te luisteren naar wat ons lijf te vertellen heeft.

Het holistisch denken gaat er vanuit dat een ervaring op verschillende niveaus binnen komt. Het ligt er maar net aan welk niveau bij jou of jouw kind de voorkeur heeft, hoe het een ervaring beleeft. Je kunt op verschillende manieren ervaren:
  • Ervaringen komen binnen via de zintuigen (lichaam)
  • Ervaringen komen binnen via denken, analyseren en bewustwording (denken)
  • Ervaringen komen binnen via emoties, voelen, dromen, herinneringen (gevoel)
  • Energie hoort te stromen en zorgt er voor dat we goed in ons vel zitten (energie)
De niveaus worden doorgaans beïnvloed door conflicten en opgelopen trauma’s in ons leven. Ze verstoren de uitwisseling tussen de niveaus. Als een emotie of trauma niet wordt verwerkt, wordt de gebeurtenis verdrongen. Op de achtergrond blijft deze echter aanwezig en dit kan zelfs je hele leven beïnvloeden, denk bijv. aan angst. Zo kan een volwassen persoon reageren als een angstig kind van 6 jaar, omdat de emotie die in het 6e jaar is opgedaan niet is verwerkt en nog steeds actief is. Het is een gewoonte patroon gaan vormen, deze onbewuste programma’s kunnen geheeld worden door terug te gaan naar de betreffende gebeurtenis en te voelen waar deze emotie in het lichaam is opgeslagen.

Samenwerking met reguliere geneeskunde
De reguliere geneeskunde is gebaseerd op het rationeel-wetenschappelijke denken waarbij het onderzoek vaak gericht is op het specifieke lichaamsdeel dat ‘ziek’ is. Binnen de holistische geneeskunde is men echter van mening dat wanneer je slechts één aspect onderzoekt, de mens als ‘totaal wezen’ tekort wordt gedaan.

Ik richt mij in tegenstelling tot de reguliere geneeskunde, niet alleen op de klacht (bijvoorbeeld het specifieke deel dat ‘ziek’ is). Ik ga, samen met jou, op onderzoek naar de oorsprong van de klacht.
Naar het leerplein