Masseren en aanraken is voor iedereen een feest. Immers, een knuffel, een kus, een arm om je heen, aangeraakt worden op een liefdevolle manier, dat doet iedereen goed. Als we niet of te weinig liefdevol aangeraakt worden kan onze houding gesloten worden en ons gedrag veranderen. Aanraken geeft een gevoel van saamhorigheid en verbondenheid. Het is een mooi middel om echt contact te maken. Kinderen willen echt contact met jou als ouder.

Een liefdevol, positief huidcontact is belangrijk voor het lichaamsbewustzijn, maar ook voor het zelfbewustzijn. Masseren is een manier van lichamelijke aanraking die het kind een positief lichaamsbesef geeft. Het kind leert zijn grenzen kennen en aangeven. Daarbij worden zij zich bewust van hun lichaam, voelen waar ze beginnen en ophouden. Dat brengt zelfbevestiging en zelfvertrouwen, dit geeft een kind een goed gevoel.

Ook komt het hormoon oxytocine vrij, ik noem dat ook wel het knuffelhormoon. Zowel bij het kind als bij degene die masseert. Dit stofje wordt aangemaakt in de hersenen en zorgt voor binding en verbondenheid. Massage maakt kinderen sterk en minder kwetsbaar. Ook wordt door een massage het immuunsysteem versterkt, stress neemt af en er treedt diepe ontspanning op. Er kan al snel na de geboorte begonnen worden met het masseren van de voetjes.

Masseren is heilzaam voor alle kinderen en vooral drukke en gevoelige kinderen hebben er baat bij. Het beste moment om te masseren is voor het slapen gaan. Op die manier komen ze los van de indrukken van de dag. Hierdoor gaan ze beter slapen en staan ze de volgende dag uitgerust en meer ontspannen op. Klaar om de dag te beginnen.

De massage heeft voor de ouder die masseert ook een positieve werking. Het contact met het kind wordt beter omdat het positieve aandacht krijgt. Bij drukke en onrustige kinderen is er nog wel eens een disbalans tussen het geven van positieve en negatieve aandacht. Op deze manier kun je de dag positief afsluiten. Dit geeft jou als ouder een positief gevoel.

De massage is gericht op het afvoeren van spanning en het loslaten en afvoeren van opgeslagen emoties. Zo kan er weer een natuurlijk herstel van de energiebalans in het lichaam plaatsvinden. Om de werking te verdiepen en de massage te veraangenamen, kan er gebruik gemaakt worden van aromatherapie.

De massages kunnen onderdeel zijn van het coachingstraject (zowel bij kinderen als bij volwassenen) en ouders kunnen deze technieken eigen maken door het volgen van een cursus. Zie hiervoor het tablad ‘ouders’

Gratis download

E-book: Wat je kunt betekenen
voor hoogsensitieve kinderen

speciaal voor jou

Vul jouw gegevens in om het e-book te downloaden.

Met het downloaden van het e-book schrijf je jezelf automatisch in voor de nieuwsbrief. Deze ontvang je 1 keer per maand. We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.